Blog

Voorjaar 2023

Lekker Bezig: mijn nieuwe voorstelling ‘Peter en de Wolf’ wordt goed ontvangen en mag op te gekke plaatsen spelen. Bijvoorbeeld 2 april in het Muiderslot, in het najaar in de kop van Noord-Holand en volgend voorjaar weer naar het prachtige kastelen-vertelfestival ‘Alden Biesen’ in België.

Alzheimercafé Appingedam

6 september ging in Appingedam het nieuwe seizoen van de Alheimercafé’s weer van start. In een sfeervol aangeklede zaal mocht ik verhalen vertellen en bekende liedjes (meezingers) ten gehore brengen. Wat hebben we een plezier gehad. En bij het Groninger volkslied, zongen ze me met ruim 30 aanwezigen luidkeels en staande, bijna van de stoel af.

Zomer 2022

De zomerfestivals kwamen weer op gang: Havenfestival in Den Helder, Verhalen in de theetuin Vierakker, de Boekenmarkt in Deventer en Verhalen aan boord in Zutphen. Ik heb mogen vertellen aan volwassenen en aan kinderen, bijvoorbeeld over een malle uitvinder. Oude verhalen en nieuwe verhalen. Het nieuwste verhaal heet ‘De wensen’ Het verhaal wordt afgewisseld met pop-songs en Ukelele begeleiding door Chris Champion. Een grappig en ontroerend verhaal over diep menselijke verlangens en over de wereld.

Voorjaar 2022

Verhalen op school

Twee dagen cultuureducatie in Brummen. Klas na klas heeft genoten van de verhalen. reacties: ‘superleuk, educatief, het gaat over respect krijgen voor elkaar en over de kracht van vertellen.’

Veel jeugdvoorstellingen mogen weer langs de scholen. Bijvoorbeeld Verliefd in Muiderberg, Dokter Proktor’s Schetenpoeder in Amsterdam, Ridder Tom en Anna’s Oorlog in Leiden, Juwelen Oma in Zwolle. Na afloop zegt 1 van de leerlingen uit groep 4: ‘Dit was de leukste voorstelling van mijn hele leven’. En in de gangen hoor ik het lied nog nagalmen: ‘Juwelen Oma-Oma-Oma-Oma Boef.’

Wereld-verteldag Zutphen en Hellevoetsluis

20 maart was het Wereld-verteldag. Ik mocht in theater de 2 Hondjes het verhaal van ‘Juwelen-Oma’ vertellen. We hadden het goed met zijn allen: ik heb kinderen horen gieren van het lachen, na afloop vroegen een paar dappere meiden om een handtekening en een van de moeders gaat thuis napraten over de diepere lagen die in het verhaal zitten.

Als vanouds vieren we Wereld-verteldag in Zutphen met een groep vertellers die van school naar school gaan. Cultuureducatie in de klas; 14 scholen dit jaar.

Anna’s oorlog – Stichting 4 mei Nieuwe Niedorp

Het was weer een mooie voorstelling, we hebben genoten samen met de schoolkinderen en begeleiders en bedanken hierbij nogmaals Marjo Dames. 

Zij bezit de power om het verhaal over te brengen tot de achterste rij. M.n. door haar stem en ook door de weinig props maar met haar  gebaren en beweging. Knap gedaan. Wie weet tot een volgende keer,  Hartelijke groet, namens Stichting 4 Mei, oud gemeente Niedorp, Joke Koomen.

Ridders in theater de Voorvechter

Met mijn bewerking van Karel ende Elegast alias ‘Ridders’ mocht ik in theater de Voorvechter zo’n 400 leerlingen inspireren en iets leren over de riddertijd. Grote dank aan de organisatie en aan de technici. Opmerking van een leerlinge na afloop: ‘ Nu weet ik dus dat je een scherp zwaard beter niet in je voet kunt neerzetten’

Tja… en ik maar denken dat ze iets opsteken over het ontstaan van het belastingstelsel.

Jaloers en Verliefd

Eindelijk starten de jeugdvoorstellingen weer: ‘Konijn is Jaloers’ in Zwolle voor Speciaal onderwijs groepen. Wow wat konden ze supergoed meedoen en weer terugschakelen naar luisteren.

Op Valentijnsdag mocht ik 2x de voorstelling ‘Verliefd’ spelen in Hilversum. Na afloop vroeg een van de meiden: ‘Hoe zeg ik tegen iemand dat ik wel verkering zou willen ?’ Wat ik heb geantwoord ?

10-02-2022 Schatgraven in Wageningen

We startten met het verhaal van Peter en de Wolf. Daarna vertelden de deelnemers hun eigen korte verhalen aan de hand van verschillende opdrachten. Reacties: Er zijn meerdere gezichtspunten in 1 verhaal / Er komt iets los / Intieme setting werkt stimulerend.

Gelukkig Nieuwjaar

2022: Heerlijk om weer te mogen vertellen en te zingen in ’t Kloosterhof in Aalsmeer. ‘Heel veel jaren geleden op de diligence…..’

Tijdens de Lockdown zijn heel wat Kerstvoorstellingen afgelast. Gelukkig heb ik in de laatste maand van 2021 nog wat verhalen via Zoom mogen vertellen en we hebben net op de valreep een mooie ‘Schatgraven-bijeenkomst’ gehad in het Coach-huis in Deventer


3 november: Schatgraven in Groningen

Reacties deelnemers 3 november in Groningen :

‘ van Hart tot Hart verteld / Ik heb mezelf verrast / We hebben getoverd met woorden Moeiteloos vertellen / Er is een netwerk ontstaan.’

Workshop ‘Schatgraven in je eigen verhaal’

Op 23 oktober hebben we in Hoorn (Zwaag) de workshop ‘Schatgraven’ gedaan.

Reacties van deelnemers:

‘In korte tijd een verhaal ontwikkelen vanuit verschillende perspectieven is Top ‘

‘Het geeft inzicht en reflectie op jezelf en de ander’

‘ Vanuit een voorwerp vertellen kan absurdistisch werken en humor geven’

Kinderboekenweek 2021: Worden wat je wilt

Anderhalve week met kinderboekenweek voorstellingen door het land. Een week vol verschillende verhalen over verschillende beroepen: Dijkbewaker – Ridder – Zeeman – Uitvinder

Zutphen: 3 dagen met 4 andere vertellers 9 scholen langs om daar school-breed te vertellen. Op de eerste school deed ik om kwart voor 9 school-breed de aftrap met een kort fragment uit mijn verhaal ‘Hansje Brinker’. Een mee-beweeg-lied gevolgd door een oud-hollandse klompendans. Daarna gingen mijn dierbare collegae Ailun, Ron, Jan, en Gery met hun eigen 20 minuten verhalen de klassen in.

De voorstelling ‘Ridders’ speelde in Bibliotheek Eemland, ‘Daar was laatst een Meisje Loos’ in Zwolle en ‘Dokter Proktor’ in Musselkanaal. Veel kinderen blij gemaakt en geïnspireerd om jeugdboeken zoals Dr. Proktor zelf te gaan lezen.

Mijn blog volgen

Krijg nieuwe content direct in je mailbox.